Denumirea de diabet zaharat nu poate fi limitata la o singura boala. Nu tratam niciodata o singura boala! Diabetul zaharat reprezintă un grup de afecţiuni metabolice, heterogene din punct de vedere etiopatogenic, clinic şi terapeutic, caracterizate prin hiperglicemie cronică, apărută ca urmare a unor defecte în secreţia de insulină, asociate, în proporţie variată, cu perturbări ale acţiunii insulinei (insulinorezistenţă) la nivelul ţesuturilor ţintă (muscular, adipos, hepatic). Asociat diabetului zaharat se constata anomalii ale metabolismului lipidelor, proteinelor si hidroelectrolitice, conducand in final la aparitia unei tulburari complexe a metabolismului energetic al organismului.
Numarul mare al cazurilor de diabet zaharat din lume, peste 400 de milioane de persoane cu DZ, realizeaza o prevalenţă a bolii de 8,3%. In tara noastra, numarul persoanelor cu diabet zaharat cunoscut este de peste 1.8 milioane, cu o prevalenta de 12.4 %. Acest numar alarmant de mare se datoreaza cresterii prevalentei obezitatii si a adoptarii unui stil de viata nesanatos (ca urmare a sedentarismului, alimentatiei hipercalorice, bogate in lipide si glucide).
Diabetul zaharat are repercursiuni serioase asupra vietii persoanelor: scade durata de viata, in medie cu 5-10 ani, conduce la numeroase complicatii cronice, printre cele mai grave si cu impact asupra calitatii vietii sunt amputatiile, insuficienta renala cronica si in stadiu final, dializa, cecitatea (orbirea). In toate aceste complicatii enumerate, diabetul zaharat este principala cauza de aparitie. Foarte grav este faptul ca diabetul zaharat creste riscul de boala coronariana ( cu risc de infarct miocardic si necesitate de revascularizare), insuficienta cardiaca si de accident vascular cerebral (de la forme tranzitorii, la forme grave, cu paralizie). Persoanele cu diabet zaharat au numerosi factori de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, creşterea trigliceridelor, scaderea HDL colesterolului, sedentarism, obezitate, etc.
Exista mai multe forme de diabet zaharat.
DZ tip 1-in 5-10% din totalul cazurilor (DZ insulinodependent)- necesita administrare de insulina pentru supravietuire. Se datoreaza distrugerii celulelor beta din pancreas.
DZ tip 2– 90-95% din cazuri (neinsulinodependent sau insulinoindependent).
Factorii de risc care conduc la aparitia diabetului zaharat tip 2 sunt: predispoziţia genetică, obezitatea, sedentarismul, stresul etc. Mecanismele care conduc la aparitia lui sunt: scăderea secreţiei de insulină (50% din secretia de insulina este distrusa in momentul diagnosticului), aparitia insulinorezistentei, cresterea productiei de glucoza de catre ficat, cresterea reabsorbtiei de glucoza la nivelul rinichilor, reducerea actiunii incretinelor, cresterea secretiei de glucagon.
Peste 80% din pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi.
Tratamentul diabetului zaharat tip 2 are la baza modificarea stilului de viata, prin cresterea efortului fizic efectuat (in limita tolerantei la efort), a modificarii dietei, respectarea programului de somn, tratament antidiabetic adaptat fiecarei persoane.
Exista si alte forme de diabet zaharat: defecte monogenice ale funcţiei celulelor β, defecte genetice ale acţiunii insulinei, diabet indus de unele medicamente sau substanţe chimice, diabet secundar unor infecţii sau unor afectiuni patologice, diabet gestational (aparut in cursul sarcinii).
Prediabetul reprezinta existenta unor valori glicemice (dimineata, inainte de mancare, sau la 2 ore dupa mancare) si ale hemoglobinei A1c, situate intre valorile normale si cele ale diabetului zaharat. Aceste persoane au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat. Totodata, ele au acelasi risc de boli cardiovasculare, similar persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. De aceea, si la aceste persoane se impune modificarea stiulului de viata, cat mai precoce, si mai ales, necesitatea urmarii unui plan de nutritie adecvat.
Obezitatea, supraponderea si denutriţia au consecinte grave asupra starii de sanatate. Ele sunt rezultatul unei alimentaţii neadecvate.
Prin procesul de nutritie, organismul asimilează alimentele, din care extrage substantele nutritive esentiale, pe care le utilizează apoi pentru creştere şi dezvoltare.
Alimentatia adecvata trebuie sa asigure un aport energetic adecvat persoanei (conform înălţimii, sexului, vârstei, statusului nutriţional şi activităţii fizice). Totodata, inafara aportului caloric adecvat, planul alimentar trebuie sa asigure si un aport corespunzator de nutrienti, asigurand astfel organismul cu aminoacizi (AA) esenţiali, vitamine, minerale, acizi graşi (AG) esenţiali, fibre, precum si un necesar hidric adecvat.
Nutritia se ocupa cu diagnosticul si tratamentul acestor tulburari alimentare.
In cadrul cabinetului nostru utilizam aparatul de bioimpedanta TANITA 780-MA, care permite o evaluare rapida, exacta si precisa a compozitiei corporale. Evaluarea consta in trecerea prin corp a unui semnal electric de joasa frecventa. In functie de rezistenta pe care o intalneste acest semnal, corelat cu algoritmi de calculi validati, se masoara compozitia corpului. Se stabilesc astfel procentele de grasime, masa musculara, os; nivelul de apa intracelulara si extracelulara, varsta metabolica, rata metabolismului bazal. Imaginile vizuale obtinute intregesc rezultatele valorice si dau indicatii exacte, pe intelesul tuturor, asupra localizarii masei de tesut adipos si a masei musculare, atat la nivelul trunchiului, cat si a membrelor superioare si inferioare. In functie de aceste rezultate si pe baza anchetei alimentare si a stilului de viata, se elaboreaza un program personalizat de nutritie, adaptat fiecarei pesoane.
Acest plan de nutritie va fi individualizat in functie de starea de sanatate a persoanei care ne solicita. El este util atat persoanelor sanatoase, fara afectiuni cunoscute, dar care doresc sa isi modifice greutatea corporala, precum si persoanelor cu diferite afectiuni medicale asociate (diabet, boli renale, boli de metabolism de tipul hipercolesterolemiilor, hipertrigliceridemiilor, hiperuricemiei si a gutei, procese neoplazice, boli autoimune de tipul tiroiditelor autoimune, enteropatiilor glutenice, psoriazis etc), intoleranta la histamina etc .
Planul de nutritie va fi elaborat dupa o prealabila evaluare a starii clinice a persoanei, evaluarea analizelor de laborator sau indicarea efectuarii unor analize de laborator necesare; dupa efectuarea anchetei alimentare si intelegerea stilului de viata al persoanei care ne solicita consilierea.
Pentru sustinerea calitatii acestui plan de nutritie avem la baza experienta obtinuta in decurs de peste doua decenii, precum si calitatea de medic primar diabet, nutritie, boli metabolice si medic specialist endocrinolog a medicului consultant.
Ai nevoie o informație sau de serviciile unui medic specialist cu experienta?
Bld. Liviu Rebreanu nr. 53,
Parter , Timisoara , Timis.
contact@timmed.ro
0356 176 272
0770 508 272
Tratam fiecare pacient cu atentie, profesionalism și preocupare deosebita, astfel încat acesta să se simta bine primit oricand are o nevoie medicala. Va asteptam in urmatorul interval de functionare:
0356 176 272
Bld. Liviu Rebreanu nr. 53,
Parter , Timisoara , Timis.
contact@timmed.ro
Vrei să afli primul de ofertele si concursurile noastre? Aboneaza-te la newsletterul Timmed si vei primi pe e-mail toate noutatile.
0356 176 272
0770 508 272
Bld. Liviu Rebreanu nr. 53,
Parter , Timisoara , Timis.
contact@timmed.ro
Vrei să afli primul de ofertele si concursurile noastre? Aboneaza-te la newsletterul Timmed si vei primi pe e-mail toate noutatile.